Regeling evenementenbranche

De evenementenbranche kan aanspraak maken op een regeling vanuit de politiek wanneer hun geplande activiteiten na 1 juli vanwege coronamaatregelen geen doorgang kunnen hebben. Er is regeling die geldt dat 80 procent van de gemaakte kosten wordt teruggegeven als gift en de overige 20 procent als lening. Dit is bedoeld voor evenementen die al gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021 en is goedgekeurd door de Europese Commissie.

Dit geldt voor alle evenementen die op de agenda staan, sport-, zakelijke- en muziekevenementen. Organisaties die voor het eerst een evenement hebben opgezet zijn hiervoor echter uitgesloten. Net als het betaald voetbal en de Formule 1. 

Dit geld kunnen de organisaties dan gebruiken om de kosten van de logistiek, personeel en genomen veiligheidsmaatregelen te dekken. Voor het betalen van buitenlandse artiesten wordt geen vergoeding gegeven.

Doorstromingsevenementen

De doorstromingsevenementen zullen in ieder geval weer plaats gaan vinden. De pretparken en de dierentuinen zijn inmiddels al weer open. Het grote voordeel van deze evenementen is dat ze buiten plaats vinden. De 1,5 meter maatregel valt hier goed te hanteren, afzetpaaltjes en een verzamelplaats bord bij de kassa en bij de attracties is afdoende om de wachtrijen te controleren.

Deze evenementen zijn aan routes gebonden waardoor het relatief eenvoudig is om eenrichtingsverkeer te creëren, zodat de bezoekersstroom beheersbaar is. De duidelijkheid van looproutes zijn hierbij van doorslaggevend belang.

Het is eveneens van belang dat de betrokken gemeentes samenwerken en faciliteren waar dat nodig is. Dit gaat over het algemeen in samenspraak met de GGD om de volksgezondheid te kunnen garanderen. Alles moet in het werk gesteld worden zodat het bezoek aan een evenement coronaproof is. 

Vaste locaties

Gemeentes zijn al bezig met het aanwijzen van locaties in de buitenlucht waar diverse evenementen gehouden kunnen worden. Over het algemeen wordt gesteld dat het aanhouden van één protocol tot het beste resultaat leidt. Op die manier hoeft er ook minder controle vanuit de gemeentes te zijn.

Er zijn ook type evenementen die voornamelijk in de zomer georganiseerd worden. Hierbij zou het raadzaam zijn om zo’n evenement voor langere tijd open te houden zodat de bezoekersaantallen gespreid kunnen worden. 

Een evenement organiseren doe je niet zomaar, het is bovendien tijdrovend. De planning is zeker in deze tijd lastig en er is altijd onzekerheid over de kosten. De garantie van de regeling is dan ook bedoeld om deze onzekerheid weg te nemen, zodat er deze zomer nog leuke evenementen op de agenda komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *