Hoe word ik Dj?

DJ

Meer dan 200 shows geven binnen 365 dagen. Waanzinnige lasers met rookmachines waarin jij in het middelpunt staat. Fans die jouw naam schreeuwen en meer willen. Elke dag een ander land ontdekken. Dat is het leven van een Dj. Oké, een gedeelte daarvan. Wat jij jezelf misschien afvraagt is hoe de grootste Dj zoals Martin Garrix begonnen zijn? We gaan het hier hebben over de basis als Dj. Let’s go back to the basis!

Vind jouw Dj style

Voordat je achter de draaitafels staat en begint te mixen zal je eerst moeten nadenken over welke stijl je wilt maken. De voorkeur van muziekstijl is meestal gerelateerd aan jouw jeugd. Wat voor muziek luisterde je mee met je ouders? Welke artiesten vind je leuk om naar te luisteren?

Wat voor Dj ben jij?

Dj’s zijn er in verschillende maten en soorten. Er zijn Dj’s die wereldsterren zijn en die overal op de wereld optreden. Daarnaast zijn er Dj’s die voor bruiloften of kleine feestjes optreden en een goed inkomen hebben. Weet voor wie jij muziek maakt!

DJ

DJ gear aanschaffen

De beste apparatuur maakt jou niet direct de beste Dj. Als beginnende Dj is het handig om je budget te baseren op je kwaliteiten. Koop een softwareprogramma zoals Logic Pro X, Ableton of Traktor en nog vele andere Dj software. Tegenwoordig is het makkelijker om te beginnen als Dj vergeleken met 20 jaar terug toen software niet zo makkelijk verkrijgbaar waren.

Dj kennis opbouwen

Zorg dat je voldoende kennis opbouwt bij het mixen of produceren van muziek. Je kan online seminars of YouTube filmpjes bekijken. Martin Garrix zat op de Herman Brood Academie waarvoor hij zijn VWO opleiding opgaf voor een MBO-diploma artiest popmuziek. Dat is pas toewijding. Laat je inspireren en werk vooral samen met andere Dj’s waardoor jij je kennis verder kan opbouwen. Blijf vooral consistent werken. Practise makes perfect!

DJ

Dj skills: wat moet je kunnen?

Het moeilijkste deel van Dj worden is natuurlijk het leren mixen. Zoals eerdere beschreven staat zijn er een aantal softwareprogramma’s die je daarbij helpen. Maar software als Serato, Rekordbox en Traktor zorgen ervoor dat je nummers automatisch in sync laat lopen. Dit is niet het eind maar het begin van Dj worden. Door je oren te trainen (ja, je leest het goed) en vaak oefenen helpt je om de juiste momenten in een nummer te mixen. Je zult beter momenten uitkiezen waar je een ‘drop’ of opbouwende effect gooit. Zorg er altijd voor dat je kennis verbreed en in contact komt met andere Dj’s waar je veel van kan leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *